TRE (Trauma and tension releasing exercises)

Mitä?

TRE on seitsemän liikkeen liikesarja, jonka avulla autetaan alkuun kehon luontainen tärinäreaktio. Traumaattisten tai stressaavien kokemusten jälkeen kehossa on paljon ”paeta- tai taistella” -reaktion aikaansaamaa energialatausta, joka muodostuu adrenaalista ja kortisolista. Traumaattisen kokemuksen jälkeen kehon tilaa kuvaillaan sanoilla lamaantunut, turtunut tai jäätynyt. Aivorungosta lähtevä tärinäreaktio on kehon oma luontainen mekanismi, joka purkaa kehon ylisuuren energialatauksen niin stressaavien kuin traumaattistenkin kokemusten jälkeen. Tärinäreaktio on signaali aivoille siitä, että vaaratilanne on ohi ja keho ja mieli voivat rauhoittua ja palautua joustavaan, elävään tilaansa.

Miten?

Liikkeet tehdään alkaen jalkateristä ja edeten kehossa ylöspäin. Näin keho saa mahdollisuuden maadottua jaloista alustaan. Tärinä lähtee lantion alueella olevasta painopistekeskuksesta, josta se kulkeutuu läpi koko kehon. Tärinä tuntuu ensin reisien yläosassa ja siirtyy isoihin lannelihaksiin. Tärinä etenee lantion läpi alaselkään ja selkärankaa pitkin hartioihin, niskaan, käsivarsiin ja käsiin. Liikesarja voi olla itsehoidollinen, mutta alussa koulutetun terapeutin on hyvä olla ohjaamassa ja seuraamassa liikkeitä ja tärinäreaktiota. Jokainen tärinäkerta on omanlaisensa. Joskus tärinä voi myös loppua hetkeksi, jolloin keho orientoituu lähestymään uudesta kohdasta työstämäänsä kohtaa.

Mistä?

TRE-kehoterapialiikkeet on tuonut Suomeen menetelmän kehittäjä tri David Berceli. Hän on kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija, joka on työskennellyt useilla luonnonkatastrofi- ja konfliktialueilla ympäri maailmaa.

Huomioitavaa

On hyvä tiedostaa, että tärinäprosessi kaikessa yksinkertaisuudessaan on vahva kehon ja mielen työväline. Ennen aloitusta on hyvä keskustella koulutetun terapeutin kanssa mahdollisista fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista ja edetä rauhallisesti itseään kuunnellen.

Lisätietoja: www.trefinland.fi

Kirjallisuutta:

David Berceli, TRE-stressinpurkuliikkeet

Peter A. Levine, Kun tiikeri herää